We zijn alweer aangekomen bij de derde editie van #GEMISTEKANSEN, onze tweewekelijkse rubriek waarin we een drietal Social Media uitingen onder de loep nemen en we de mogelijke upgrades uiteenzetten aan de hand van trends, technologische ontwikkelingen en die verdomde algoritmes. Want we geloven niet dat je echt iets fout kunt doen op Social Media, maar wel altijd beter.

De vorige editie bekeken we drie Nederlandse poppodia Doornroosje, Paradiso Amsterdam, en Neushoorn. In deze editie drie hiphop artiesten waar wij een #GEMISTEKANS hebben gespot. Let’s go Cartiez, Lil MG & Anderson Paak!

Heb je zelf een #GEMISTEKANS gespot? Stuur ons een screenshot via een DM of naar: gemistekansen@getyouracttogether.today

x Social Collectief

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

1. Cartiez

Bekend van: 3FM Talent & zijn single ‘Boulevard’
Facebook: www.facebook.com/CartiezParis/ 312 volgers / 15 likes gemiddeld
Instagram: www.instagram.com/cartiez_san/ 5671 volgers / 154 likes gemiddeld

Cartiez screenshot#WHATSHAPPENING
Hiphop artiest Cartiez was te gast bij 3VOOR12 Radio, de radio show die gepresenteerd wordt door Roosmarijn Reijmer. Het optreden van Cartiez is gefilmd en vervolgens geüpload op YouTube. Cartiez deelt de YouTube-link van zijn optreden op Facebook en tagt Roosmarijn Reijmer / 3VOOR12 in het bericht.

#UPGRADEIT
Als je te gast bent geweest bij 3VOOR12 wil je dit natuurlijk laten zien en horen aan iedereen die niet heeft geluisterd. Je optreden wordt door 3VOOR12 op YouTube gezet en jij deelt de YouTube link op Facebook met je volgers. Maar dat zorgt er nu juist voor dat niet iedereen het bericht kan zien. We horen jullie denken: ‘Hoe kan dit?!’

Het zit zo: Facebook is een platform waarop veel mogelijk is. Gifjes, directe Spotify afspeelfuncties, notities en ga zo maar door. Echter zijn er ook dingen die Facebook wat minder leuk vindt en dus ook minder goed mogelijk maakt. Eén van die dingen is YouTube. Uiteindelijk wil Facebook graag dat de mensen die actief zijn op hun platform, daar ook blijven. Wanneer jij een YouTube-link op Facebook plaatst is de kans groot dat jouw volgers naar YouTube gaan om vervolgens daar te blijven en andere video’s te bekijken. En daar is Facebook dus niet zo blij mee. Hoe lossen ze dat op? Door jouw YouTube link een minder groot bereik te geven. En dan komt het dus niet bij al je volgers terecht. Shit, dat wil jíj weer niet.

Wat kun je dan doen om ervoor te zorgen dat je vriendjes blijft met Facebook maar jouw volgers wel je radio optreden zien? De video native posten. Dit betekent dat je de video direct op Facebook plaatst en dus niet via YouTube. Vaak is het gewoon mogelijk om dit bestand op te vragen bij de show waar je optrad.

Is je doel van het posten eigenlijk om meer views op de YouTube video te krijgen? Wat je dan zou kunnen doen is een 15 of 30 seconden preview van de video native posten op Facebook en de link van de YouTube video in de comments onder de video plaatsen. Hierdoor hou je Facebook een beetje voor de ‘fop’ en kun je toch die views op de video pakken.

Oh en lezen we het nu tussen neus en lippen door goed? All-female band?! Als je dat de moeite waard vindt om te noemen (we do too): make it BIG! Show us. Introduce the ladies. Maar vooral, gebruik het niet alleen als verkooptruc. Want de keuze voor een dergelijke band samenstelling is bewust en zal meer achter zitten. Er zijn weinig mannen die comfortabel genoeg met zichzelf zijn om vrouwen op deze manier een seat at the table geven. Vrouwen vechten en werken hard voor een dergelijke plek, maar het vergt de medewerking van mannen om er ook echt te komen. Als je zo’n man bent, petje af en own it!

(…en Cartiez: we see you! Op 3 november was hij namelijk te gast bij Domien op 3FM en daarvan postte hij op 5 november een native video op Facebook. Die post springt dan ook ver boven de rest uit met 7x meer bereik en engagement.)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

2. Anderson Paak

Bekend van: voorprogramma Bruno Mars en samenwerking ‘Gone’ met Mr. Probz
Facebook: www.facebook.com/AndersonPaak/ 258.987 volgers / 200 likes gemiddeld
Instagram: www.instagram.com/anderson._paak/ 428.498 volgers / 2000 likes gemiddeld (met enorme uitschieters bij aankondigingen)

Anderson Paak screenshot#WHATSHAPPENING
De Instagram feed (het overzicht van berichten op zijn account) van Anderson Paak ziet er als volgt uit: allemaal aparte foto’s die in zijn geheel één beeld vormen. Zie zijn feed hier links. Zijn hele Instagram ziet er op deze manier uit. Op één dag plaatst hij 9 afbeeldingen die in totaal een volledig beeld vormen.

#UPGRADEIT
Het is dan wel geen Nederlander (daar gaat onze consistentie), maar dit voorbeeld was te mooi om te laten liggen. En oké, eerlijk is eerlijk: het ziet er heel gaaf uit. Je kan je prima een dagje vermaken met het bekijken van deze mooie plaatjes. In de praktijk werkt dit echter iets minder ‘mooi’.

Anderson Paak plaatst 9 foto’s direct achter elkaar om één plaatje te maken. Deze manier van posten zorgt er dus voor dat de feed van een volger van Anderson Paak opeens overspoeld wordt met berichten van hem. En niet zomaar berichten, elke foto is een onderdeel dus het totaalbeeld is niet duidelijk. Erg irritant, maar ook onhandig voor in de toekomst.

Nu ziet feed van Anderson Paak er nog tof uit. Maar binnenkort kan dit wel eens heel anders zijn. Rond 14 september veranderde namelijk opeens de feed van veel mensen van 3 rijen naar 4. Instagram was aan het uitproberen hoe dit zou staan en rolde naar een paar van hun gebruikers deze functie uit. Als je dus zoals Anderson Paak een hele mooie feed probeert te creëren, gaat dit helemaal door elkaar door de 4 foto’s op een rij. (Zie afbeelding)

Mocht Instagram deze optie dus echt gaan uitvoeren, dan is Anderson Paak de klos en zal hij een nieuwe manier moeten bedenken… Of zou jij dan 12 foto’s in één keer gaan posten?! Wij hopen in ieder geval voor zijn volgers van niet, #irritaaaaant.

Grid screenshot

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

3. Lil MG

Bekend van: Popronde 2017 en zijn single ‘Paper’
Facebook: www.facebook.com/OfficialLilMG/ 1652 volgers / 5 likes gemiddeld
Instagram: www.instagram.com/lilmg93/ 18.480 volgers / onbekend

UPDATE: Het account van Lil MG staat inmiddels wel op openbaar, zou hij stiekem gehoord hebben dat we dit stuk aan het schrijven waren?! 😉 We laten de Gemiste Kans er wel in staan als les voor iedereen die zijn Instagram account nog wel op privé heeft staan.

LilMG screenshot#WHATSHAPPENING
Tijdens de Popronde doken we in alle artiesten uit de lijst. Als we op het Instagram account van rapper Lil MG komen zien we dat zijn account op privé staat. Dit betekent dat ik een volgverzoek moet doen en Lil MG dit moet accepteren. Pas dan kunnen we de inhoud van zijn account bekijken.

#UPGRADEIT
Het is goed voor te stellen: je bent naar de Popronde in jouw stad geweest, daar heb Lil MG zien optreden en denkt: ‘Dit is wel tof, even zijn Insta opzoeken en volgen.’ Dan ga je naar Lil MG zijn Instagram-account en krijg je een lege pagina te zien met de melding: ‘Dit account is privé’. Wat?! Laten we even aannemen dat jij je niet direct afgewezen voelt en weer verdwijnt in de homepagina, maar een volgverzoek doet. And so the waiting game begins…

Dit zou natuurlijk onder het kopje ‘marketing truckjes’ kunnen vallen, maar is dit echt slim voor een upcoming artiest die juist een Popronde gebruikt om meer nationale bekendheid te krijgen? De kans dat je nieuwe volger meteen na het accepteren van het volgverzoek alsnog naar jouw account gaat, is erg klein. Veel mensen hebben namelijk hun meldingen uitstaan en krijgen daarom geen melding dat jij het volgverzoek hebt geaccepteerd. Waarom is dat jammer? Net als Facebook gebruikt ook Instagram (eigendom van Facebook) een algoritme om je tijdlijn niet meer chronologisch te sorteren maar op basis van relevantie. Dat betekend dat als je bij het bekijken van een profiel een aantal foto’s leuk vindt, dit ervoor zal zorgen dat je meer van die persoon in de tijdlijn voorbij zal zien komen. Komen je mogelijke volgers op een privé account stoot dit niet alleen af, maar zorgt er ook voor dat ze minder van je zullen zien. Zélfs als ze je dus wel zijn gaan volgen.

Niet alleen voor iemand die je wilt volgen is dit dus doodzonde, ook zit het verdere uitbreiding van jouw account in de weg. Bijvoorbeeld: Samantha heeft ‘Paper’ ontdekt en deelt dit op haar Instagram Stories (content die na 24 uur verdwijnt). In de Story wordt @LilMG93 getagd. Haar vriendin Nicole bekijkt de Story en is enthousiast over de muziek en benieuwd wie @LilMG93 is. Nicole tikt op de naam om vervolgens op het account privé terecht te komen. Bummer, want nu kan ze niet even rustig en ongezien het accounts doorkijken (iets wat we stiekem allemaal doen). Nicole haakt af en Lil MG loopt een nieuwe volger mis.

Mocht de tip nog niet duidelijk zijn: zet je account op openbaar. Zo haal je effectief nieuwe volgers en geïnteresseerden binnen. Nog een voordeel: je kunt met een openbaar profiel ook een bedrijfsaccount maken (dit doe je door je Facebook-pagina te koppelen met je Instagram), waarmee je vervolgens veel insights kan krijgen in de likes die je krijgt, de tijden waarop je plaatst en de mensen die je volgen. Win, win, winnnnn!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dat was ‘m voor deze week! Heb je zelf een #GEMISTEKANS gespot? Stuur ons een screenshot via een DM of naar: gemistekansen@getyouracttogether.today