#GEMISTEKANSEN / poppodia: Doornroosje, Paradiso & Neushoorn

Aaaand we’re back! Welkom bij de tweede editie van onze tweewekelijkse #GEMISTEKANSEN waarin we een drietal Social Media uitingen onder de loep nemen en we de mogelijke upgrades uiteenzetten aan de hand van trends, technologische ontwikkelingen en die verdomde algoritmes. Want we geloven niet dat je echt iets fout kunt doen op Social Media, maar wel altijd beter.

Vorige keer trapte we af met een drietal Nederlandse artiesten The Brahms, Midas en PALMSY. In deze editie drie poppodia die in het oog sprongen met hun Instagram, maak je borst maar nat Doornroosje, Paradiso Amsterdam en Neushoorn!

Heb je zelf een #GEMISTEKANS gespot? Stuur ons een screenshot via een DM of naar: gemistekansen@getyouracttogether.today

x Social Collectief

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

1. Doornroosje

Poppodium: Doornroosje
Plaats: Nijmegen
Facebook: www.facebook.com/doornroosjenl/ 52.031 volgers / 12 likes gemiddeld
Instagram: www.instagram.com/doornroosjenl/ 8397 volgers / 33 likes gemiddeld

doornroosje

 

#WHATSHAPPENING
Het poppodium Doornroosje Nijmegen post een foto van de artiest Donnie met een paar hashtags, een fotocredit en @maradonnie als tag in de foto.

#UPGRADEIT
Ja, what’s happening? Eigenlijk zit hier al de #GemisteKans. Niet alleen deze foto, maar (bijna) elke foto op het Instagram-account van poppodium Doornroosje ziet er als deze post uit. Een foto van de artiest, wat hashtags en getagde artiesten: daar blijft het bij. Als we terug scrollen in de feed van dit Instagram-account is te zien dat eigenlijk al sinds het begin van het Instagram-account (2012!) deze manier gebruikt wordt. Een consistente stijl, dat dan weer wel. Maar wat wil je eigenlijk bereiken? Wat is het doel van deze posts?

Ben je een concert aan het aankondigen? Wanneer is dit concert dan? Of is het al geweest en is dit een sfeerimpressie? Wil je laten zien hoe divers je programma eigenlijk is? Moet dit mij overtuigen om naar een soortgelijke artiest in de toekomst te komen? Wanneer is dat concert dan?

Weten wat het doel is van je bericht is het startpunt voor de tekst die je schrijft, het beeld dat je gebruikt en welke tools je toepast (hashtags, slideshows, tags, stories, etc.). En dat heeft invloed op hoe goed het bericht doet wat je wilt dat het doet. Dus als het doel is om tickets te verkopen moet er natuurlijk een datum van het concert bij en een manier om tickets te kopen. Is het doel volgers te betrekken om ze enthousiast te maken voor een volgend concert is een vraag aan je volgers een sterke manier van contact maken of kun je middels Instagram-stories volgers betrekken op een avond waar ze bij hadden moeten zijn.

Maar als wij een suggestie mogen doen? Sociale media zijn ervoor om te connecten, om een conversatie te hebben. In het geval van Doornroosje en is dat met de volgers en bezoekers van het concert. ‘Wie was erbij?’, ‘Hoe vonden jullie Donnie zijn show?’, ‘Gingen jullie ook zo lekker?’. Een korte vraag kan er al voor zorgen dat er een conversatie ontstaat. Dus praat! Ga de conversatie aan, stel vragen en maak contact. Zo krijgt je poppodium een eigen smoel, karakter, een sterker verhaal en vooral: meer connectie en slagkracht bij de (toekomstige) bezoekers.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

2. Paradiso

Poppodium: Paradiso
Plaats: Amsterdam
Facebook: www.facebook.com/paradiso/ 230.219 likers / 20 likes gemiddeld
Instagram: www.instagram.com/paradisoadam/ 23.866 volgers / 78 likes gemiddeld

paradiso

 

#WHATSHAPPENING
Paradiso Amsterdam deelt een foto van het concert van Spoon op hun Instagram. In de tekst wordt verwezen naar de foto’s op Facebook.

#UPGRADEIT
Bij elke concertfoto wordt de volger doorverwezen naar de Facebook-pagina om meer foto’s van het concert te bekijken. Maar ik zit nu toch lekker op Instagram te scrollen? Moet ik echt naar Facebook? Nou, zo geïnteresseerd ben ik ook weer niet, ik was er niet eens bij…

Maar ok, ik geef toe en ga naar Facebook. En dan gebeurd er dit: je opent de Facebook-app, ziet een grappig plaatje, tagt je vrienden en was alweer helemaal vergeten waarom je überhaupt op Facebook beland was. Herkenbaar, right?! Dat je volger naar Facebook gaat om de concert foto’s te bekijken maar ze vervolgens niet meer ziet door afleiding is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Wat je eigenlijk wilt is dat je volger direct de foto’s kan bekijken. Deze handeling moet het liefst zo kort mogelijk zijn en guess what… Dat kan! Sinds april dit jaar heeft Instagram de ‘slideshow’ geïntroduceerd. Slideshow is een optie waarmee je meerdere foto’s in één post kunt zetten, in feite maak je dus een soort album. In deze slideshow kun je maximaal 10 foto’s plaatsen. Je volger heeft niet het gevoel dat hij/zij extra tijd kwijt is of moet app-hoppen, maar gaat wel direct mee op de trip van die avond. Want dat is wat je wilde bereiken toch? 😉

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

3. Neushoorn

Poppodium: Neushoorn
Plaats: Leeuwarden
Facebook: www.facebook.com/neushoornleeuwarden/ 25.139 volgers / 22 likes gemiddeld
Instagram: www.instagram.com/neushoornlwd/ 4010 volgers / 43 likes gemiddeld

neushoorn webstie

 

#WHATSHAPPENING
Op het Instagram-account van poppodium Neushoorn wordt een foto geplaatst van een vrouw. In de tekst staat dat zij die avond het Instagram-account over zal nemen tijdens het Feugo Latin Urban Festival.

#UPGRADEIT
Onder de noemer ‘#NeushoornTakeOver’ wordt ongeveer één keer per maand het Instagram-account van Neushoorn overgenomen door een medewerker. Een hele leuke manier om de volgers van Neushoorn kennis te laten maken met de medewerkers en een kijkje achter de schermen te krijgen. Good job!

De ‘take over’ posts worden geplaatst op het Instagram-account zelf. Echter worden er voor de #NeushoornTakeOver wel vier posts geplaatst per dag. Hierdoor krijg ineens een overload aan nieuwe foto’s van Neushoorn in je tijdlijn. De volgers een ‘kijkje in de keuken’ geven is heel leuk, maar toch zijn de volgers van je poppodium-account meer geïnteresseerd in foto’s en filmpjes van artiesten die hebben opgetreden bij Neushoorn. Het idee van #NeushoornTakeOver zou dus eigenlijk in een andere vorm gegoten moeten worden.

Hoe gaan we dat doen? Sinds augustus 2016 heeft Instagram de optie om zogenoemde ‘Stories’ aan je Instagram-account toe te voegen. Stories kunnen foto’s, filmpjes en boomerangs (foto’s die voor- en achteruit herhaaldelijk worden afgespeeld) bevatten. Tekst, tekeningen, locaties, stickers, tags: je kunt van alles toevoegen aan deze stories. Door gebruik te maken van Stories, kun je jouw volgers nóg specifieker backstage meenemen. Stories verdwijnen automatisch na 24 uur, waardoor het vervolgens dus niet meer in je Instagram feed staat, maar je kijkers alsnog allemaal dit exclusieve kijkje hebben gekregen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Dat was ‘m voor deze week! Heb je zelf een #GEMISTEKANS gespot? Stuur ons een screenshot via een DM of naar: gemistekansen@getyouracttogether.today